OUDERS AAN HET WOORD: “Naar het hart gaan” - krachtkits

OUDERS AAN HET WOORD: “Naar het hart gaan”

Van elkaar leren welke tools we gebruiken. 

Naam: Belinde Sillis

Mama van: Reinhout (18), Ube (15), Arend-Jan (10), Finke Nala (8) en Stern (4)

Werkt als: administratief bediende in het tuinbedrijf van wederhelft Maarten

KRACHTKITS: Iedereen reageert op zijn of haar manier op wat er speelt in een gezin. Wat zijn jouw hulpmiddelen om situaties om te buigen?

Belinde: “Wat voor mij werkt, is heel erg naar je hart gaan. Dat leverde hier al hele mooie transformaties op. Bijvoorbeeld bij Finke Nala. Op haar 7de ging ze zodanig in verzet en sprak ze vuilbekkerij als was ze al een puber. We hebben toen haar verbeeldingskracht aangesproken door met een visualisatie te werken. We vroegen om naar haar hartje te gaan en ons te vertellen wat ze daar voelde en zag. Op die manier kon ze de stilte in zichzelf voelen en schoot ze uit haar kwaadheid. Ze kwam weer bij zichzelf en werd opnieuw een zonnetje.

Uiteraard hoef je niet expliciet het hart te benoemen. Je kan ook algemener bevragen wat je kind in zijn of haar lichaam voelt op moeilijkere en uiteraard ook tijdens mooie momenten. Hebben ze ergens pijn? Voelen ze iets kriebelen? Voor mij is het heel belangrijk dat ik mijn kinderen terug naar hun lichaam leidt. Het vertelt veel over hoe ze zich voelen, het is letterlijk naar de bron gaan.”

KRACHTKITS: Bedoel je terug naar hun cocon? Anders zijn ze soms een speelbal van hun omgeving, van alles wat rond hen gebeurt.

Belinde: “Ja, terug een coconnetje maken en dicht bij zichzelf komen. Door te voelen wat er met hen gebeurt op bepaalde momenten, kunnen ze anders reageren en op een andere manier terug naar buiten komen. Eens ze dat inzien, kan je samen praten over hoe je dat nieuwe gevoel kan aanhouden. Bijvoorbeeld niet meer boos worden in een bepaalde situatie, of wanneer dit toch nog gebeurt, op welke manieren ze daar dan mee om kunnen gaan. Naar je hart gaan vind ik heel sterk.”

Meer lezen? Via 'Krachtspiegel', het boek dat jouw de handvaten geeft om kinderen innerlijk sterk op te voeden zodat ze het leven creëren dat bij hen past.

>